Natisni

Tina, pravnica

Kje ste se seznanili z življenjepisom Europass?
Europass je bil pogoj za zadnje delovno mesto, na katero sem se prijavila. Poznam ga sicer že od prej, kako natanko sem prišla do njega, pa se ne spominjam: najbrž so ga nekje oglaševali. Obiskala sem spletno stran in ga izpolnila v skladu z navodili. Izpolnjevanje je zelo preprosto. Po eni strani ti takšen način pisanja zelo olajša delo, saj ti ni treba razmišljati, katere podatke bi navedel, po drugi strani pa te tudi malo omeji. 

Koliko časa je trajalo prvo izpolnjevanje obrazca?
Zagotovo sem prvega izpolnjevala dlje kot naslednje, čeprav sem ga pozneje izpopolnjevala. Ko sem se prijavljala na prvo delovno mesto, je bil moj življenjepis gotovo slabši od zadnjega. Vmes sem med drugim obiskovala predavanje o tem, kako napisati kakovosten življenjepis. Med drugim sem izvedela, da traja delodajalčevo branje življenjepisa v povprečju petnajst sekund. Če življenjepis ne vsebuje ključnih besed, ki so zapisane v oglasu za zaposlitev, lahko zaradi tega izpadeš. Življenjepis sem vsakokrat znova prilagodila delovnemu mestu. Če sem se na primer prijavljala v pravno službo, zagotovo nisem na veliko pisala o tem, kako sem kot študentka delala kot promotorka, ker to ne bi imelo nobenega smisla.

So vas na razgovorih spraševali kakšne reči iz življenjepisa?
Delodajalci so pogosto preverjali, ali je tisto, kar sem napisala, sploh res. Pri tem so uporabili tudi razne psihološke zvijače: »Aha, v tem podjetju ste delali, ta direktorica je pa videti tako in tako.« Predvsem so jih zanimale delovne izkušnje. Na razgovoru za moje trenutno delovno mesto mi je bilo všeč, da vprašanja niso bila preveč šablonska. Bila so profesionalna, ampak z osebnim pridihom.  
 
Europass
Erasmus
MINISTRSTVO ZA IZOBRAŽEVANJE ZNANOST IN ŠPORT
CPI
© 2015 EUROPASS    Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti  |  O avtorjih  |  Zemljevid strani