Natisni

Sonja Markič, direktorica
Zavod za novodobno izobraževanje

Ob kakšnih priložnostih od kandidatov zahtevate Europass?

Kot Zavod za novodobno izobraževanje – smo prostovoljska nevladna organizacija – se ukvarjamo z mobilnostjo, se pravi, da naše kandidate pošiljamo na prakso v tujino in obratno – kandidate iz tujine sprejemamo na prakso v Sloveniji. Europass življenjepis je sestavni del teh postopkov – pravzaprav je naše vsakodnevno orodje. Uporabljamo ga tudi zase, ko iščemo prostovoljce za vključevanje v družbenokoristno delo ali sodelavce za delo prek javnih del. Za vse prijave pri nas je potreben Europass življenjepis.

Zakaj zahtevate Europass in ne kakšne druge oblike življenjepisa?

Prvič zato, da preverimo njihove osnovne veščine. Kandidati pokažejo določene veščine že s tem, da znajo poiskati in izpolniti Europass obrazec. Ker je sistematičen, poleg tega zelo olajša izbiro primernega kandidata. Z njegovo pomočjo lahko namreč v zelo kratkem času pregledam veliko življenjepisov. Ker so določeni podatki v vsakem življenjepisu na istem mestu, je kandidate laže primerjati med seboj.


Ali prebirate celotne življenjepise ali vas zanimajo le določene informacije?

Pogledam, od kod je, zadnjo izobrazbo, ki jo ima, in kdaj jo je pridobil, katere jezike zna in kako dobro. Potem me zanima še tisti osebni pečat, ki ga je mogoče pustiti na koncu življenjepisa. Ker je čas načeloma opredeljen, iz vsega tega vidim tudi, ali gre za bolj ali manj aktivnega človeka. Kadar so vmes časovne luknje, na razgovoru vprašam, kaj je počel vmes. Pri nas je aktivnost namreč pomembnejša od formalnih delovnih izkušenj.


Kje kandidati v življenjepisih delajo napake?

Na primer, da kandidat, če mi zahtevamo Europass, pošlje navaden življenjepis. To pomeni, da ni prebral, kaj zahtevamo, ali pa tega ne zna narediti. Zmoti me tudi, če kandidati pozabijo napisati datum rojstva, saj podatek, ali je nekdo star dvajset ali štirideset let, tudi nekaj pomeni. Seveda pa to ni dejavnik, zaradi katerega bi nekoga izločili iz izbora.


Europass
Erasmus
MINISTRSTVO ZA IZOBRAŽEVANJE ZNANOST IN ŠPORT
CPI
© 2015 EUROPASS    Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti  |  O avtorjih  |  Zemljevid strani